Magdalena Marcola
dietetyk kliniczny
![](https://magdalenamarcola.pl/wp-content/uploads/2023/01/hummus-klasyczny-scaled.jpeg)
Ten klasyczny hummus ma idealnie kremową konsystencję, odczuwalną nutę sezamu i przypraw. Jest łatwy w przygotowaniu, z niewielką ilością składników. To połączenie ciecierzycy, tahiny, dobrej oliwy, czosnku, soku z cytryny i kuminu daje idealne odzwierciedlenie smaku Bliskiego Wschodu. Spróbuj tego hummusu z pokrojonymi w słupki chrupiącymi warzywami (marchewką, papryką, ogórkiem, selerem naciowym), grzanką, opiekaną tortillą lub paluszkami chlebowymi.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 minut
ILOŚĆ PORCJI: 8 porcji
WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 115 kcal
SKŁADNIKI
- 1 słoik ciecierzycy (400 g)
- 2 łyżki tahiny (24 g)
- 2 łyżki oliwy (20 g)
- 1 ząbek czosnku (5 g)
- 2 łyżki soku z cytryny (12 g)
- ok. 6 łyżek aquafaby (wody z zalewy ciecierzycy) (60 g)
- Przyprawy: kumin, sól, pieprz, słodka papryka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W misie blendera umieść wszystkie składniki i blenduj je do uzyskania jednolitej konsystencji. Ilość użytej aquafaby zależy od preferencji: jeśli lubisz bardziej gęsty hummus, zostań przy 4-6 łyżkach aquafaby, jeśli bardziej kremowy — dodaj około 8-10 łyżek.
- Spróbuj hummus i dopraw do smaku według uznania i ewentualnie dodaj więcej aquafaby jeśli wolisz bardziej kremową konsystencję.
DODATKOWE INFORMACJE
Wartość odżywcza:
Całość (8 porcji) – Energia: 920 kcal, Węglowodany: 102,4 g, Białko: 34,2 g, Tłuszcze: 45,1 g
1 porcja – Energia: 115 kcal, Węglowodany: 12,8 g, Białko: 4,3 g, Tłuszcze: 5,6 g