Magdalena Marcola
dietetyk kliniczny
Szakszuka z cebulą i papryką to niesamowite połączenie smaków i aromatów. Świeża cebula, ostry czosnek, słodka papryka, aromatyczne przyprawy i delikatne jajka stworzą niepowtarzalny smak, który będzie cieszyć Twoje podniebienie! Do tego wszystkiego danie można zrobić w kilkanaście minut, a przy okazji jest naprawdę smaczne i sycące.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2 porcje
WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 323 kcal
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy (10 g)
- 1 cebula (120 g)
- 1 ząbek czosnku (4 g)
- 1 mała papryka (140 g)
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, kumin
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Gdy cebula się zeszli, dodaj do niej pokrojoną paprykę i podsmaż jeszcze chwilę.
- Następnie dodaj pomidory z puszki i przyprawy. Duś do momentu odparowania nadmiaru wody.
- Zrób w sosie pomidorowym wgłębienia i wbij w nie jajka. Patelnię przykryj pokrywką i trzymaj na ogniu do momentu, w którym białka się zetną a żółtka pozostaną półpłynne.
- Podawaj z pieczywem, natką pietruszki i czarnuszką.
DODATKOWE INFORMACJE
Wartość odżywcza:
Całość – Energia: 647 kcal, Węglowodany: 53,2 g, Białko: 39,5 g, Tłuszcze: 35,1 g
Porcja – Energia: 323,5 kcal, Węglowodany: 26,6 g, Białko: 19,8 g, Tłuszcze: 17,5 g