Magdalena Marcola
dietetyk kliniczny

Sezon na figi w pełni! Figi idealnie pasują zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Chrupiące grzanki z serem pleśniowym, figami, miodem i orzechami włoskimi — pycha!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 minut
ILOŚĆ PORCJI: 1 porcja
WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 276 kcal
SKŁADNIKI
- 1 kromka pieczywa (30 g)
- 4 cienkie plasterki sera pleśniowego (40 g)
- 1 figa (70 g)
- ½ łyżeczki miodu (6 g)
- 2 orzechy włoskie (8 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na pieczywie ułóż pokrojony w plastry ser pleśniowy i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 10-15 min.
- Na grzance ułóż pokrojoną w plasterki figę.
- Polej miodem i posyp posiekanymi orzechami.
DODATKOWE INFORMACJE
Wartość odżywcza:
Porcja – Energia: 276 kcal, Węglowodany: 34 g, Białko: 12 g, Tłuszcze: 12 g