Magdalena Marcola
dietetyk kliniczny

Jeśli szukasz lekkiego, ale sycącego dania nie tylko na wiosenne i letnie dni, to pasta jajeczna jest idealnym wyborem dla Ciebie! Jest jedną z moich ulubionych past, którą uwielbiam smarować pieczywo i posypywać dużą ilością świeżego szczypiorku. Ta pasta sprawi, że o każdej porze roku poczujesz się, jakby za oknem świeciło słońce i śpiewały ptaki.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2 porcje
WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 238 kcal
SKŁADNIKI
- 4 jaja (224 g)
- 2 łyżki majonezu wegańskiego GoVege (40 g)
- 2 łyżeczki musztardy (20 g)
- 1 łyżka szczypiorku (5 g)
- Przyprawy: sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Jajka ugotuj na twardo (ok. 8 min) w wodzie z solą, następnie zahartuj zimną wodą i obierz.
- Obrane jajka przełóż do miski i rozdrobnij widelcem.
- Dodaj majonez, musztardę, szczypiorek i dokładnie wymieszaj.
- Gotową pastę podawaj z pieczywem i warzywami.
DODATKOWE INFORMACJE
Wartość odżywcza:
Całość: Energia: 476 kcal, Węglowodany: 10,3 g, Białko: 29,5 g, Tłuszcze: 35,1 g
Porcja: Energia: 238 kcal, Węglowodany: 5,1 g, Białko: 14,7 g, Tłuszcze: 17,5 g