Magdalena Marcola
dietetyk kliniczny

Czy wiesz, że awokado rośnie na drzewach sięgających 20m wysokości? Awokado to bez wątpienia wyjątkowy owoc. Dlaczego warto po nie sięgać? Ponieważ jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Jest także źródłem wielu witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy i innych korzystnych dla zdrowia związków. Awokado świetnie sprawdza się jako jeden ze składników kanapek czy sałatek.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
ILOŚĆ PORCJI: 1 porcja
WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 455 kcal
SKŁADNIKI
- 2 kromki chleba żytniego (60 g)
- 2 jaja (112 g)
- ½ awokado (70 g)
- 1 szalotka (20 g)
- 2 łyżeczki soku z cytryny (6 g)
- 2 łyżki kiełków (16 g)
- 1 mały pomidor (100 g)
- Przyprawy: sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Jajka gotuj we wrzącej wodzie z solą przez ok. 6 min. Po tym czasie zahartuj je zimną wodą i obierz.
- Pieczywo opiecz w opiekaczu, na patelni grillowej lub w piekarniku.
- Na opieczone pieczywo nałóż plastry awokado, skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem.
- Na awokado ułóż posiekaną szalotkę (lub cebulę).
- Na wierzchu ułóż plastry jajka. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Udekoruj kiełkami.
- Podawaj z ulubionymi warzywami np. pomidorem.
DODATKOWE INFORMACJE
Wartość odżywcza:
Energia: 455 kcal, Węglowodany: 45,7 g, Białko: 21,1 g, Tłuszcze: 23,3 g