Magdalena Marcola
dietetyk kliniczny
![](https://magdalenamarcola.pl/wp-content/uploads/2022/12/1671196403374-scaled.jpeg)
Cudowny smak marchewki i owsianki w jednym daniu! Jeśli szukasz prostego, ale pożywnego posiłku na jesienno-zimowe dni, to ta owsianka z marchewką jest właśnie dla Ciebie! Połączenie tego słodkiego warzywa bogatego w beta karoten z płatkami owsianymi sprawi, że Twoje danie będzie nie tylko pyszne, ale też bardzo sycące i odżywcze. Spróbuj i przekonaj się sam!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
ILOŚĆ PORCJI: 1 porcja
WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 563 kcal
SKŁADNIKI
- 5 łyżek płatków owsianych (50 g)
- 1 marchew (45 g)
- 1 szklanka napoju migdałowego (lub innego) (250 ml)
- 1 łyżka erytrolu (10 g)
- 1 łyżka kakao lub karobu (10 g)
- 1 łyżka przyprawy korzennej (10 g)
- ½ opakowania skyra naturalnego (75 g)
- ½ garści orzechów włoskich (15 g)
- 1 pomarańcza (230 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do rondelka dodaj płatki, startą na tarce marchewkę, erytrol, kakao i przyprawę korzenną. Całość zalej napojem roślinnym.
- Gotuj do miękkości płatków i marchewki przez ok. 10 min.
- Gotową owsiankę przełóż na talerz.
- Udekoruj jogurtem, pokrojoną pomarańczą i orzechami.
DODATKOWE INFORMACJE
Wartość odżywcza:
Całość – Energia: 563 kcal, Białko: 23,3 g, Tłuszcze 16,7 g, Węglowodany: 87,6 g