Magdalena Marcola
dietetyk kliniczny

Jeśli masz problem ze zjedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia, to zielone smoothie jest stworzone właśnie dla Ciebie!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2 porcje
WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 115 kcal
SKŁADNIKI
- 1 banan (160 g)
- 1 jabłko (180 g)
- 1 kiwi (80 g)
- 1 garść szpinaku (25 g)
- 1 garść jarmużu (25 g)
- 3 łyżki soku z cytryny (20 g)
- 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego (5 g)
- 1 szklanka wody (220 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wszystkie owoce i warzywa dokładnie umyj.
- Banana, jabłko i kiwi obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Wyciśnij sok z cytryny.
- Wszystkie składniki zblenduj razem na jednolitą konsystencję.
DODATKOWE INFORMACJE
Wartość odżywcza:
Całość – Energia: 230 kcal, Węglowodany: 54 g, Białko: 4 g, Tłuszcze: 3 g
Porcja – Energia: 115 kcal, Węglowodany: 27 g, Białko: 2 g, Tłuszcze: 1,5 g