Magdalena Marcola
dietetyk kliniczny

Witamina C leczy nie tylko przeziębienie, ale i nowotwory. Pamiętaj, że jak masz już kupować, to tylko lewoskrętną. No i oczywiście im większa dawka, tym lepiej… Internet pełen jest różnych informacji na temat witaminy C. Niestety, większość z nich mija się z prawdą. Jak to w końcu jest z tą witaminą C? Sprawdźmy!
Spis treści
Witamina C i jej rola w organizmie
Witamina C to mieszanina kwasów L-askorbinowego i L-dehydroaskrobinowego, dlatego też nazywana jest po prostu kwasem askorbinowym. Należy ona do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, podobnie jak witaminy z grupy B [1].
Ciekawostką jest to, że większość zwierząt jest w stanie syntetyzować własną witaminę C. Tylko człowiek i inne naczelne, świnki morskie, niektóre nietoperze, ptaki i rasy psów nie posiadają tej zdolności. Tym samym muszą dostarczać ją z pożywieniem[1, 2, 3].
Witamina C odgrywa bardzo istotną rolę w organizmie człowieka. Zatem jak działa witamina C?
Witamina C zwalcza stres oksydacyjny
Zacznijmy od tego, że witamina C zaliczana jest do witamin antyoksydacyjnych. Mówiąc inaczej, jest ona silnym i przy okazji najpopularniejszym przeciwutleniaczem. Chroni ona organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, nadtlenków lipidowych i innych toksycznych substancji [4]. Wolne rodniki to niebezpieczne cząsteczki, które mogą uszkadzać komórki, białka, węglowodany, lipidy i DNA. Działając jako antyoksydant, witamina C zapobiega uszkodzeniom komórek, co ma pozytywny wpływ na ogólne zdrowie i zapobieganie chorobom, takim jak choroba niedokrwienna serca czy choroby nowotworowe[1, 3, 4].
Witamina C wspiera odporność
Witamina C odgrywa istotną rolę we wspieraniu układu immunologicznego. Pomaga w produkcji i aktywacji białek immunologicznych, zwanych interferonami, które pomagają organizmowi w walce z infekcjami oraz wzmacnia działanie komórek odpornościowych, takich jak neutrofile czy limfocyty. Co prawda, profilaktyczne suplementowanie witaminy C nie zmniejsza ryzyka zachorowania na przeziębienie u ogółu populacji. Wyjątkiem są sportowcy trenujący w trudnych warunkach pogodowych, np. maratończycy, narciarze i żołnierze, a także palacze, osoby starsze i osoby z deficytem tej witaminy. Niemniej wykazano, że witamina C może łagodzić i skracać czas trwania przeziębienia, gdy już się ono pojawi, a także pozytywnie wpływać na leczenie zapalenia płuc [1].
Przewlekła suplementacja witaminy C w dawce 1-2 g dziennie skraca czas trwania przeziębienia o 8% u dorosłych i 14% u dzieci [5].
Witamina C poprawia wchłanianie żelaza
Niezwykle istotną rolą witaminy C jest zwiększanie przyswajania żelaza niehemowego, czyli pochodzącego z produktów roślinnych. Okazuje się, że może ono stanowić nawet ~80% żelaza dostarczanego wraz z dietą. Dlatego też szczególne znaczenie ma łączenie produktów zawierających żelazo z produktami bogatymi w witaminę C [6]. Oczywiście największe znaczenie ma to u osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
Jeśli zależy Ci na lepszym wchłanianiu żelaza z żywności, to produkty naturalnie bogate w żelazo łącz w jednym posiłku z produktami bogatymi w witaminę C. Jak to zrobić? Do potrawy bogatej w żelazo dodaj bogatą w witaminę C surówkę z kiszonej kapusty lub paprykę, która dodatkowo dostarczy beta-karoten oraz posyp ją obficie natką pietruszki. Możesz również do posiłku wypić szklankę soku pomarańczowego lub zjeść cały owoc w ramach deseru. Niezwykle ważne jest to, aby żelazo oraz witamina C były spożywane w jednym posiłku.
Przeczytaj także: Dieta w anemii z niedoboru żelaza. Jak uzupełnić niedobory żelaza?
DIETA ONLINE
Osiągnij wymarzoną sylwetkę, doskonałe samopoczucie i zadbaj o swoje zdrowie pod okiem specjalisty!

Witamina C korzystnie wpływa na zdrowie układu krążenia
Witamina C odgrywa pozytywną rolę w zapobieganiu i łagodzeniu chorób sercowo-naczyniowych. Jej wysokie spożycie może wpłynąć na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, ochronę naczyń krwionośnych przed uszkodzeniami, zmniejszenie sztywności tętnic oraz obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Ponad to odpowiednie spożycie witaminy C może wiązać się z niższym ryzykiem nadciśnienia tętniczego i udaru mózgu [7].
Osoby spożywające wysokie ilości witaminy C z dietą mają o ~16% niższe ryzyko choroby wieńcowej od osób, które spożywają ją w małych ilościach. Warto podkreślić, że takie efekty obserwuje się wyłącznie w przypadku dostarczania witaminy C z dietą, a nie z suplementami [8].
Witamina C bierze udział w produkcji kolagenu i opóźnia proces starzenia się skóry
Witamina C jest niezbędna do prawidłowej syntezy kolagenu. Kolagen jest głównym białkiem strukturalnym skóry, tkanki łącznej, zębów, kości, chrząstki i rogówki oka. Zapewnia on elastyczność i wytrzymałość tym strukturom, a witamina C pomaga w utrzymaniu zdrowego stanu skóry i tkanki łącznej [3].
Oprócz tego witamina C pełni ważną funkcję w ochronie skóry przed fotostarzeniem spowodowanym promieniowaniem UV. Dzięki wpływowi na syntezę kolagenu ma również działanie opóźniające tworzenie się zmarszczek oraz przyspieszające gojenie się ran i oparzeń. To jednak nie wszystko! Dieta bogata w witaminę C może także zapobiegać przebarwieniom, pomagać w wyrównywaniu kolorytu skóry oraz pozytywnie wpływać na barierę hydrolipidową[9].
Witamina C działa przeciwnowotworowo
Witamina C ma działanie przeciwnowotworowe związane z właściwościami przeciwutleniającymi i zdolnością do zmniejszania powstawania w przewodzie pokarmowym rakotwórczych nitrozoamin, które zwiększają ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego oraz raka pęcherza moczowego. Spożycie witaminy C z dietą może obniżać ryzyko nowotworów: żołądka, przełyku, jamy ustnej, trzustki, szyjki macicy, piersi, pęcherza, odbytnicy, a także nowotworu płuc u palaczy. Osoby spożywające duże ilości witaminy C cechują się niższą umieralnością z powodu choroby nowotworowej [10].
Czy witamina C leczy nowotwory? Niestety witamina C nie leczy nowotworów, a szkoda. Warto jednak zauważyć, że może ona wspomagać niektóre rodzaje terapii, na przykład immunoterapię i niektóre rodzaje chemioterapii. Pomaga ona także w łagodzeniu ich efektów ubocznych, bezpośrednim likwidowaniu komórek nowotworowych oraz hamowaniu rozwoju guza. Z drugiej jednak strony jeszcze do niedawna istniały obawy, że duże dawki witaminy C podawane w trakcie leczenia przeciwnowotworowego mogą wchodzić w interakcje i obniżać jego efektywności. Zgodnie z aktualną wiedzą wydaje się, że witamina C raczej wspomaga, a nie blokuje efekty chemioterapii. Niemniej za każdym razem wprowadzenie ewentualnej suplementacji i jej dawki w trakcie leczenia, należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym [11, 12, 13].
Podsumowując, na podstawie wielu przeprowadzonych badań, nie zaleca się stosowania mega dawek witaminy C w leczeniu raka przy jednoczesnym zrezygnowaniu z terapii konwencjonalnej. Z drugiej strony warto podkreślić, że wysoka podaż kwasu askorbinowego prawdopodobnie obniża ryzyko rozwoju niektórych nowotworów [10].
Witamina C wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego
Witamina C pośredniczy w produkcji neurotransmiterów, takich jak dopamina czy noradrenalina. Są one odpowiedzialne między innymi za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego [14]. Prawdopodobnie witamina C może obniżać ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona [15, 16]. Jednak potrzeba więcej badań na potwierdzenie tej hipotezy.
Pozostałe właściwości witaminy C
Witamina ta jest w stanie zregenerować tokoferol, czyli witaminę E, innego silnego antyoksydanta z jego postaci wolnorodnikowej. Dzięki temu zwiększa jego skuteczność w ochronie organizmu przed uszkodzeniami oksydacyjnymi [2]. Uważa się także, że kwas askorbinowy może zwiększać mineralizację kości oraz obniżać ryzyko wystąpienia złamań [17].
Przeczytaj także: Woda z cytryną na czczo – czy warto? Fakty i mity
Zapotrzebowanie na witaminę C
Zastanawiasz się ile witaminy C dziennie spożywać z dietą? Zapotrzebowanie na kwas askorbinowy może się różnić w zależności od wieku, płci, stanu fizjologicznego i innych czynników. Czynnikami zwiększającymi zapotrzebowanie na tę witaminę mogą być: ciąża, karmienie piersią, nadciśnienie tętnicze, palenie papierosów, cukrzyca oraz obciążenie nadmiernym stresem [1, 3].
Grupa | Zalecane dzienne spożycie witaminy C |
Niemowlęta | |
0-11 miesięcy | – |
Dzieci | |
1-3 lata | 40 mg |
4-9 lat | 50 mg |
Chłopcy | |
10-12 lat | 50 mg |
13-18 lat | 75 mg |
Dziewczęta | |
10-12 lat | 50 mg |
13-18 lat | 65 mg |
Mężczyźni | |
powyżej 19 lat | 90 mg |
Kobiety | |
powyżej 19 lat | 75 mg |
w ciąży < 19 lat | 80 mg |
w ciąży ≥ 19 lat | 85 mg |
karmiące piersią < 19 lat | 115 mg |
karmiące piersią ≥ 19 lat | 120 mg |
Osoby palące papierosy lub narażone na dym tytoniowy mogą potrzebować większej ilości witaminy C ze względu na jej rozkład w organizmie pod wpływem palenia. Osoby palące, w celu uzyskania porównywalnego poziomu kwasu askorbinowego w osoczu powinny przyjmować go o około 40% więcej niż osoby niepalące [1].

Naturalne źródła witaminy C
Gdzie jest witamina C i co ma najwięcej witaminy C? Jaka jest najlepsza witamina C? Po pierwsze, jest ona powszechnie obecna w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza w świeżych warzywach i owocach. I to właśnie ta naturalna, pochodząca z żywności jest najlepsza. Przykłady produktów zawierających witaminę C znajdziesz w poniższej tabeli. Jedząc je regularnie, bez problemu spełnisz zapotrzebowanie na witaminę C i to z nadwyżką. Jakie to produkty?
Nazwa produktu | Zawartość witaminy C [100 g] |
Pietruszka, liście | 177,7 mg |
Papryka czerwona | 144 mg |
Jarmuż | 120 mg |
Brukselka | 94 mg |
Papryka zielona | 91 mg |
Brokuły | 83 mg |
Kalafior | 69 mg |
Truskawki | 59 mg |
Szpinak | 67,8 mg |
Kalarepa | 64,7 mg |
Kapusta czerwona | 54 mg |
Kapusta biała | 48 mg |
Pietruszka, korzeń | 45 mg |
Szczaw | 35 mg |
Pomidor | 23 mg |
Pomidory | 23 mg |
Dynia | 8 mg |
Cebula | 6 mg |
Marchew | 3,4 mg |
Nazwa produktu | Zawartość witaminy C [100 g] |
Gujawa | 230 mg |
Porzeczki czarne | 182,6 mg |
Truskawki | 66 mg |
Papaja | 62 mg |
Poziomki | 60 mg |
Kiwi | 59 mg |
Cytryna | 50 mg |
Pomarańcza | 49 mg |
Porzeczki czerwone | 45,8 mg |
Grejpfrut | 40 mg |
Maliny | 31,4 mg |
Mandarynki | 30,8 mg |
Mango | 28 mg |
Agrest | 25,9 mg |
Czarne jagody | 14,7 mg |
Wiśnie | 12 mg |
Banan | 9 mg |
Gruszka | 5,3 mg |
Brzoskwinia | 2,7 mg |
Jaki owoc ma najwięcej witaminy C?
Spośród powszechnie spożywanych owoców najwięcej witaminy C mają czarne porzeczki! Zawierają one ~182 mg witaminy C w 100 gramach. W żadnym innym owocu nie znajdziesz jej aż tyle. Inne rodzaje porzeczek również są bogate w tę witaminę, lecz w mniejszych ilościach. Wysoką zawartością witaminy C charakteryzują się również truskawki, papaja, poziomki czy kiwi.
Przeczytaj także: Truskawki — jakie mają właściwości i jak wpływają na zdrowie?
Jakie warzywo ma najwięcej witaminy C?
Jednym z najbogatszych w witaminę C warzyw, a przy okazji bardzo praktycznym jest papryka czerwona! W 100 gramach tego warzywa znajdzesz aż 144 mg witaminy C! Już jedna trzecia papryki dodanej do kanapek spełni z nawiązką dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę! Zdecydowanie warto sięgać po paprykę dla swojego zdrowia. Pozostałe papryki, czyli zielona i żółta również są bogate w tę witaminę, lecz dostarczają ją w mniejszych ilościach.
Pozostałe źródła witaminy C
Produkty mięsne, produkty zbożowe i nabiał nie zawierają praktyczne w ogóle witaminy C. Wyjątkiem jest wątróbka, gdyż w 100 gramach wątróbki cielęcej znajdziesz 35 mg witaminy C, a w innych odmianach np. z kurczaka, wieprzowej czy wołowej jest jej nieznacznie mniej. Witaminę C znajdziesz również w produktach spożywczych wzbogacanych w ten składnik, np. w płatkach śniadaniowych. Przykładem są płatki kukurydziane, które zazwyczaj zawierają ~51 mg witaminy C w 100 gramach.
Dodatkowo stosunkowo wysokich ilości kwasu askorbinowego dostarczają nam ziemniaki. Mimo, że cechują się one dość niską zawartością witaminy C, to ze względu na ich częstą obecność w diecie Polaków, postrzega się je jako dobre źródło tego składnika [1].
Przeczytaj także: Ziemniaki – czy warto je jeść? Rozprawiamy się z mitami
Skomponowanie jadłospisu realizującego normy na witaminę C wcale nie jest tak trudne, jakby mogło się wydawać. Wystarczy każdego dnia uwzględnić w swojej diecie kilka porcji warzyw i owoców.
Jak uniknąć strat witaminy C?
Witamina C należy do najmniej trwałych witamin. Jest bardzo wrażliwa na niekorzystne czynniki środowiskowe, a do jej rozpadu dochodzi pod wpływem wysokiej temperatury, obecności tlenu, światła, środowiska zasadowego, a także w wyniku działania enzymów obecnych w niektórych warzywach i owocach (m.in. w ogórkach) [2].
Straty witaminy C podczas przechowywania i przetwarzania produktów spożywczych mogą sięgać 75%, a nawet więcej. Gotowanie może spowodować straty nawet 50% witaminy C, duszenie 30%, a przechowywanie surówek po przygotowaniu 20% [2].
Jak ograniczyć straty witaminy C? Najprościej, poprzes spożywanie warzyw i owoców w postaci nieprzetworzonej, czyli surowej. Niemniej, nie zawsze jest to możliwe. Straty witaminy C możesz ograniczyć między innymi poprzez gotowanie tylko do miękkości (jak najkrócej), wrzucanie warzyw do już wrzącej wody i unikanie przechowywania ugotowanych warzyw w wysokiej temperaturze (czyli po ugotowaniu przekładaj je na durszlak lub talerz, a nie zostawiaj w gorącej wodzie czy na patelni z włączonym gazem).
Przepisy bogate w witaminę C
Niedobór witaminy C
Objawy niedoboru witaminy C dawały się we znaki już w czasach starożytnych, gdzie w 1550 r. p.n.e. na egipskich papirusach opisano pierwsze objawy szkorbutu. W późniejszym okresie opisywano występowanie wielu dolegliwości wśród marynarzy, takich jak samoistne krwawienia z dziąseł, wypadanie zębów, osłabione gojenie się ran czy bóle mięśniowe i stawowe. Jak łatwo się domyślić, marynarze odbywający dalekomorskie podróże mieli ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców. Z tego też względu, chorobę powiązaną z głębokim niedoborem witaminy C nazwano szkorbutem – tzw. chorobą żeglarzy [3].
Kto jest zagrożony niedoborem witaminy C?
Zrównoważona dieta, bogata w warzywa i owoce zapewnia wystarczającą ilość witaminy C, aby zaspokoić potrzeby organizmu. Mimo, że niedobór witaminy C jest w przypadku większości osób łatwy do uniknięcia, to problem może być jakość współczesnej diety, która pozostawia wiele do życzenia. Obok diety bogatej w przetworzoną żywność, istnieją również inne czynniki ryzyka niedoboru witaminy C. Kto ma ryzyko hipowitaminozy C?
Wśród zagrożonych niedoborem witaminy C są przede wszystkim osoby [19]:
- z nadciśnieniem tętniczym,
- chorujące na cukrzycę typu 1,
- z niewydolnością nerek, zwłaszcza poddawane hemodializie,
- palące papierosy (zarówno czynnie, jak i biernie),
- nadużywające alkohol,
- cierpiące na zaburzenia odżywiania (np. na anoreksję czy wybiórczość pokarmowa),
- cierpiące na choroby związane z gorszym wchłanianiem (np. zespół krótkiego jelita, mukowiscydozę czy celiakię),
- cierpiące na choroby nowotworowe,
- po operacjach bariatrycznych,
- stosujące długotrwałe, restrykcyjne i niedoborowe diety, ubogie w warzywa i owoce (dotyczy to także osób starszych oraz osób na dietach niskowęglowodanowych).
W takich przypadkach suplement diety z witaminą C lub zmiana diety może być konieczna. Przed rozpoczęciem suplementacji witaminą C, zawsze warto konsultować się z lekarzem lub dietetykiem, aby uniknąć nadmiernego jej spożycia. Niedobór witaminy C może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych, ponieważ witamina C odgrywa kluczową rolę w wielu procesach metabolicznych organizmu. Jakie to objawy?
Jakie objawy daje niedobór witaminy C?
Objawami hipowitaminozy C może być [1, 2]:
- ogólne osłabienie organizmu,
- obniżona odporność i zwiększona podatność na infekcje,
- zmniejszenie wydolności fizycznej,
- ból mięśni i stawów,
- niedokrwistość z niedoboru żelaza,
- zaburzenia w syntezie kolagenu,
- pogorszenie się stanu cery i nadmierne rogowacenie naskórka,
- trudniejsze gojenie się ran,
- krwawienie z dziąseł,
- większe ryzyko miażdżycy, nadciśnienia i nowotworów.
Głęboki niedobór witaminy C prowadzi do wystąpienia szkorbutu, ale w krajach rozwiniętych choroba ta praktycznie nie występuje [1].
Niedobory witaminy C obecnie zdarzają się bardzo rzadko, jednak jeśli chcesz się upewnić, czy ten problem Cię nie dotyczy, najbardziej rzetelnym sposobem na sprawdzenie niedoborów witaminy C jest wykonanie badań biochemicznych krwi i moczu.
Nadmiar witaminy C
Nadmiar witaminy C występuje stosunkowo rzadko, ale może prowadzić do niepożądanych skutków zdrowotnych. Organizm broni się przed nadmiarem tej witaminy przez ograniczenie wchłaniania jej w jelitach oraz wydalanie jej nadmiaru z moczem [2]. Kwas askorbinowy nie kumuluje się w organizmie i jest wydalany na bieżąco, dlatego też nadmiar witaminy C nie zdarza się więc często. U kogo może się pojawić?
Kto jest zagrożony nadmiarem witaminy C?
Jeśli chodzi o szkodliwość nadmiernej podaży kwasu askorbinowego z pożywieniem, to praktycznie nie zostało ono dotychcasz zaobserwowane. Problemem może okazać się przewlekła suplementacja wysokimi dawkami tejże witaminy. Przyjmuje się, że bezpieczna dawka witaminy C wynosi 1000 mg = 1 g/dzień. Powyżej tej dawki, możliwe jest wystąpienie skutków ubocznych [1].
Na nadmiar witaminy C powinny uważać osoby cierpiące na niedobór enzymu dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej. To zaburzenie genetyczne występuje u ok. 10% mężczyzn pochodzących z rejonu basenu Morza Śródziemnego, Azji, Afryki oraz Żydów Sefardyjskich. W przypadku takich osób, mega dawki witaminy C mogą spowodować hemolizę, czyli rozpad czerwonych krwinek, a w konsekwencji nawet śmierć [1].
Bardzo wysokie spożycie witaminy C w skrajnych przypadkach może doprowadzić do tzw. przeładowanie żelazem, czyli wystąpienie stanu nadmiaru żelaza w organizmie. Na taką sytuację narażone są szczególnie osoby cierpiące na [1, 4]:
- hematochromatozę,
- anemię sierpowatą,
- niedokrwistość syderoblastyczną,
- talasemię.
Jakie objawy daje nadmiar witaminy C?
Objawami hiperwitaminozy C może być [1, 2]:
- zaburzenia żołądkowo-jelitowe, takie jak biegunka, wzdęcia, nudności, zgaga,
- częstsze oddawanie moczu,
- zwiększone ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych.
Każdy, kto choć raz w życiu miał do czynienia z kolką nerkową wie, jak okropny jest to ból. Właśnie dlatego przewlekłe stosowanie dużych dawek witaminy C nie jest dobrym pomysłem, gdyż może być ona metabolizowana do kwasu szczawiowego, czyli podstawowego składnika kamieni nerkowych

Podsumowanie
- Witamina C jest niezbędna do utrzymania dobrego zdrowia. Wbrew pozorom realizacja dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy wcale nie jest trudna.
- Bogatym źródłem witaminy C są świeże warzywa i owoce.
- Kwas askorbinowy chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów.
- Witamina C przyczynia się do produkcji kolagenu, zwiększa przyswajanie żelaza i wspiera układ nerwowy.
- Niedobór witaminy C może skutkować osłabieniem odporności, krwawieniem z dziąseł, pogorszonym gojeniem się ran, bólami mięśni i stawów.
- Stosowanie zbyt wysokich dawek witaminy C w postaci suplementów diety lub wlewów dożylnych może być przyczyną dolegliwości żołądkowo-jelitowych i powstawania kamieni nerkowych.
1. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (red.), Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020.
2. Gawęcki J. Żywienie człowieka, Podstawy nauki o żywieniu. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN; 2017.
3. Janda K. i wsp., Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, [w:] Pom J Life Sci 2015, 61, 4, 419–425.
4. Włodarek D, Lange E, Kozłowska L. Dietoterapia. Warszawa: PZWL; 2014.
5. Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2013;2013(1):CD000980.
6. Schlueter AK, Johnston CS. Vitamin C: Overview and Update. Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine. 2011;16(1):49-57.
7. Morelli MB, Gambardella J, Castellanos V, Trimarco V, Santulli G. Vitamin C and cardiovascular disease: an update. Antioxidants. 2020;9(12):1227.
8. Ye Z, Song H. Antioxidant vitamins intake and the risk of coronary heart disease: meta-analysis of cohort studies. European Journal of Preventive Cardiology. 2008;15(1):26-34.
9. Pullar JM, Carr AC, Vissers MC. The roles of vitamin C in skin health. Nutrients. 2017;9(8):866.
10. Szawłowski AW, Gromadzka-Ostrowska J, Paluszkiewicz P, Słodkowski M, Sobocki J (red.). Żywienie w chorobach nowotworowych, PZWL, Warszawa 2020.
11. Van Gorkom GN, Lookermans EL, Van Elssen CH, Bos GM. The effect of vitamin C (ascorbic acid) in the treatment of patients with cancer: a systematic review. Nutrients. 2019;11(5):977.
12. Magrì A, Germano G, Lorenzato A, Lamba S, Chilà R, Montone M, et al. High-dose vitamin C enhances cancer immunotherapy. Science Translational Medicine. 2020;12(532):eaay8707.
13. Carr AC, Cook J. Intravenous vitamin C for cancer therapy–identifying the current gaps in our knowledge. Frontiers in physiology. 2018;9:1182.
14. Figueroa-Méndez R, Rivas-Arancibia S. Vitamin C in Health and Disease: Its Role in the Metabolism of Cells and Redox State in the Brain. Front Physiol. 2015;6:397.
15. Etminan M, Gill SS, Samii A. Intake of vitamin E, vitamin C, and carotenoids and the risk of Parkinson’s disease: a meta-analysis. Lancet Neurol. 2005;4(6):362-365.
16. Zandi PP, Anthony JC, Khachaturian AS, et al. Reduced risk of Alzheimer disease in users of antioxidant vitamin supplements: the Cache County Study. Arch Neurol. 2004;61(1):82-88.
17. Malmir H, Shab-Bidar S, Djafarian K. Vitamin C intake in relation to bone mineral density and risk of hip fracture and osteoporosis: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Br J Nutr. 2018;119(8):847-858.
18. Kunachowicz H, Przygoda B, Nadolna I, Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, Warszawa 2020.
19. Maxfield L, Daley SF, Crane JS. Vitamin C Deficiency.