Witamina C – właściwości, dawkowanie, źródła, niedobory

Witamina C leczy przeziębienie i nowotwory. Jak już, to tylko lewoskrętna i im więcej, tym lepiej. Czy to prawda? Sprawdźmy!
Witamina C i jej źródła.

Witamina C leczy nie tylko przeziębienie, ale i nowotwory. Pamiętaj, że jak masz już kupować, to tylko lewoskrętną. No i oczywiście im większa dawka, tym lepiej… Internet pełen jest różnych informacji na temat witaminy C. Niestety, większość z nich mija się z prawdą. Jak to w końcu jest z tą witaminą C? Sprawdźmy!

Spis treści

Witamina C i jej rola w organizmie

Witamina C to mieszanina kwasów L-askorbinowego i L-dehydroaskrobinowego, dlatego też nazywana jest po prostu kwasem askorbinowym. Należy ona do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, podobnie jak witaminy z grupy B [1].

Ciekawostką jest to, że większość zwierząt jest w stanie syntetyzować własną witaminę C. Tylko człowiek i inne naczelne, świnki morskie, niektóre nietoperze, ptaki i rasy psów nie posiadają tej zdolności. Tym samym muszą dostarczać ją z pożywieniem[1, 2, 3].

Witamina C odgrywa bardzo istotną rolę w organizmie człowieka. Zatem jak działa witamina C?

Witamina C zwalcza stres oksydacyjny

Zacznijmy od tego, że witamina C zaliczana jest do witamin antyoksydacyjnych. Mówiąc inaczej, jest ona silnym i przy okazji najpopularniejszym przeciwutleniaczem. Chroni ona organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, nadtlenków lipidowych i innych toksycznych substancji [4]. Wolne rodniki to niebezpieczne cząsteczki, które mogą uszkadzać komórki, białka, węglowodany, lipidy i DNA. Działając jako antyoksydant, witamina C zapobiega uszkodzeniom komórek, co ma pozytywny wpływ na ogólne zdrowie i zapobieganie chorobom, takim jak choroba niedokrwienna serca czy choroby nowotworowe[1, 3, 4].

Witamina C wspiera odporność

Witamina C odgrywa istotną rolę we wspieraniu układu immunologicznego. Pomaga w produkcji i aktywacji białek immunologicznych, zwanych interferonami, które pomagają organizmowi w walce z infekcjami oraz wzmacnia działanie komórek odpornościowych, takich jak neutrofile czy limfocyty. Co prawda, profilaktyczne suplementowanie witaminy C nie zmniejsza ryzyka zachorowania na przeziębienie u ogółu populacji. Wyjątkiem są sportowcy trenujący w trudnych warunkach pogodowych, np. maratończycy, narciarze i żołnierze, a także palacze, osoby starsze i osoby z deficytem tej witaminy. Niemniej wykazano, że witamina C może łagodzić i skracać czas trwania przeziębienia, gdy już się ono pojawi, a także pozytywnie wpływać na leczenie zapalenia płuc [1].

Przewlekła suplementacja witaminy C w dawce 1-2 g dziennie skraca czas trwania przeziębienia o 8% u dorosłych i 14% u dzieci [5].

Witamina C poprawia wchłanianie żelaza

Niezwykle istotną rolą witaminy C jest zwiększanie przyswajania żelaza niehemowego, czyli pochodzącego z produktów roślinnych. Okazuje się, że może ono stanowić nawet ~80% żelaza dostarczanego wraz z dietą. Dlatego też szczególne znaczenie ma łączenie produktów zawierających żelazo z produktami bogatymi w witaminę C [6]. Oczywiście największe znaczenie ma to u osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Jeśli zależy Ci na lepszym wchłanianiu żelaza z żywności, to produkty naturalnie bogate w żelazo łącz w jednym posiłku z produktami bogatymi w witaminę C. Jak to zrobić? Do potrawy bogatej w żelazo dodaj bogatą w witaminę C surówkę z kiszonej kapusty lub paprykę, która dodatkowo dostarczy beta-karoten oraz posyp ją obficie natką pietruszki. Możesz również do posiłku wypić szklankę soku pomarańczowego lub zjeść cały owoc w ramach deseru. Niezwykle ważne jest to, aby żelazo oraz witamina C były spożywane w jednym posiłku.

Przeczytaj także: Dieta w anemii z niedoboru żelaza. Jak uzupełnić niedobory żelaza?

DIETA ONLINE
Osiągnij wymarzoną sylwetkę, doskonałe samopoczucie i zadbaj o swoje zdrowie pod okiem specjalisty!
Sprawdź moją ofertę!
Dieta online, dietetyk online Magdalena Marcola

Witamina C korzystnie wpływa na zdrowie układu krążenia

Witamina C odgrywa pozytywną rolę w zapobieganiu i łagodzeniu chorób sercowo-naczyniowych. Jej wysokie spożycie może wpłynąć na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, ochronę naczyń krwionośnych przed uszkodzeniami, zmniejszenie sztywności tętnic oraz obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Ponad to odpowiednie spożycie witaminy C może wiązać się z niższym ryzykiem nadciśnienia tętniczego i udaru mózgu [7].

Osoby spożywające wysokie ilości witaminy C z dietą mają o ~16% niższe ryzyko choroby wieńcowej od osób, które spożywają ją w małych ilościach. Warto podkreślić, że takie efekty obserwuje się wyłącznie w przypadku dostarczania witaminy C z dietą, a nie z suplementami [8].

Witamina C bierze udział w produkcji kolagenu i opóźnia proces starzenia się skóry

Witamina C jest niezbędna do prawidłowej syntezy kolagenu. Kolagen jest głównym białkiem strukturalnym skóry, tkanki łącznej, zębów, kości, chrząstki i rogówki oka. Zapewnia on elastyczność i wytrzymałość tym strukturom, a witamina C pomaga w utrzymaniu zdrowego stanu skóry i tkanki łącznej [3].

Oprócz tego witamina C pełni ważną funkcję w ochronie skóry przed fotostarzeniem spowodowanym promieniowaniem UV. Dzięki wpływowi na syntezę kolagenu ma również działanie opóźniające tworzenie się zmarszczek oraz przyspieszające gojenie się ran i oparzeń. To jednak nie wszystko! Dieta bogata w witaminę C może także zapobiegać przebarwieniom, pomagać w wyrównywaniu kolorytu skóry oraz pozytywnie wpływać na barierę hydrolipidową[9]. 

Witamina C działa przeciwnowotworowo

Witamina C ma działanie przeciwnowotworowe związane z właściwościami przeciwutleniającymi i zdolnością do zmniejszania powstawania w przewodzie pokarmowym rakotwórczych nitrozoamin, które zwiększają ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego oraz raka pęcherza moczowego. Spożycie witaminy C z dietą może obniżać ryzyko nowotworów: żołądka, przełyku, jamy ustnej, trzustki, szyjki macicy, piersi, pęcherza, odbytnicy, a także nowotworu płuc u palaczy. Osoby spożywające duże ilości witaminy C cechują się niższą umieralnością z powodu choroby nowotworowej [10].

Czy witamina C leczy nowotwory? Niestety witamina C nie leczy nowotworów, a szkoda. Warto jednak zauważyć, że może ona wspomagać niektóre rodzaje terapii, na przykład immunoterapię i niektóre rodzaje chemioterapii. Pomaga ona także w łagodzeniu ich efektów ubocznych, bezpośrednim likwidowaniu komórek nowotworowych oraz hamowaniu rozwoju guza. Z drugiej jednak strony jeszcze do niedawna istniały obawy, że duże dawki witaminy C podawane w trakcie leczenia przeciwnowotworowego mogą wchodzić w interakcje i obniżać jego efektywności. Zgodnie z aktualną wiedzą wydaje się, że witamina C raczej wspomaga, a nie blokuje efekty chemioterapii. Niemniej za każdym razem wprowadzenie ewentualnej suplementacji i jej dawki w trakcie leczenia, należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym [11, 12, 13].

Podsumowując, na podstawie wielu przeprowadzonych badań, nie zaleca się stosowania mega dawek witaminy C w leczeniu raka przy jednoczesnym zrezygnowaniu z terapii konwencjonalnej. Z drugiej strony warto podkreślić, że wysoka podaż kwasu askorbinowego prawdopodobnie obniża ryzyko rozwoju niektórych nowotworów [10].

Witamina C wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego

Witamina C pośredniczy w produkcji neurotransmiterów, takich jak dopamina czy noradrenalina. Są one odpowiedzialne między innymi za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego [14]. Prawdopodobnie witamina C może obniżać ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona [15, 16]. Jednak potrzeba więcej badań na potwierdzenie tej hipotezy.

Pozostałe właściwości witaminy C

Witamina ta jest w stanie zregenerować tokoferol, czyli witaminę E, innego silnego antyoksydanta z jego postaci wolnorodnikowej. Dzięki temu zwiększa jego skuteczność w ochronie organizmu przed uszkodzeniami oksydacyjnymi [2]. Uważa się także, że kwas askorbinowy może zwiększać mineralizację kości oraz obniżać ryzyko wystąpienia złamań [17].

Przeczytaj także: Woda z cytryną na czczo – czy warto? Fakty i mity

Zapotrzebowanie na witaminę C

Zastanawiasz się ile witaminy C dziennie spożywać z dietą? Zapotrzebowanie na kwas askorbinowy może się różnić w zależności od wieku, płci, stanu fizjologicznego i innych czynników. Czynnikami zwiększającymi zapotrzebowanie na tę witaminę mogą być: ciąża, karmienie piersią, nadciśnienie tętnicze, palenie papierosów, cukrzyca oraz obciążenie nadmiernym stresem [1, 3].

GrupaZalecane dzienne spożycie witaminy C
Niemowlęta
0-11 miesięcy
Dzieci
1-3 lata40 mg
4-9 lat50 mg
Chłopcy
10-12 lat50 mg
13-18 lat75 mg
Dziewczęta
10-12 lat50 mg
13-18 lat65 mg
Mężczyźni
powyżej 19 lat90 mg
Kobiety
powyżej 19 lat75 mg
w ciąży < 19 lat80 mg
w ciąży ≥ 19 lat85 mg
karmiące piersią < 19 lat115 mg
karmiące piersią ≥ 19 lat120 mg
Normy polskie na witaminę C na poziomie zalecanego spożycia (RDA) dla poszczególnych grup [1].

Osoby palące papierosy lub narażone na dym tytoniowy mogą potrzebować większej ilości witaminy C ze względu na jej rozkład w organizmie pod wpływem palenia. Osoby palące, w celu uzyskania porównywalnego poziomu kwasu askorbinowego w osoczu powinny przyjmować go o około 40% więcej niż osoby niepalące [1].

Produkty spożywcze naturalnie bogate w witaminę C, warzywa i owoce.

Naturalne źródła witaminy C

Gdzie jest witamina C i co ma najwięcej witaminy C? Jaka jest najlepsza witamina C? Po pierwsze, jest ona powszechnie obecna w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza w świeżych warzywach i owocach. I to właśnie ta naturalna, pochodząca z żywności jest najlepsza. Przykłady produktów zawierających witaminę C znajdziesz w poniższej tabeli. Jedząc je regularnie, bez problemu spełnisz zapotrzebowanie na witaminę C i to z nadwyżką. Jakie to produkty?

Nazwa produktuZawartość witaminy C [100 g]
Pietruszka, liście177,7 mg
Papryka czerwona144 mg
Jarmuż120 mg
Brukselka94 mg
Papryka zielona91 mg
Brokuły83 mg
Kalafior69 mg
Truskawki59 mg
Szpinak67,8 mg
Kalarepa64,7 mg
Kapusta czerwona54 mg
Kapusta biała48 mg
Pietruszka, korzeń45 mg
Szczaw35 mg
Pomidor23 mg
Pomidory23 mg
Dynia8 mg
Cebula6 mg
Marchew3,4 mg
Zawartość witaminy C w 100 g wybranych warzyw [18].
Nazwa produktuZawartość witaminy C [100 g]
Gujawa230 mg
Porzeczki czarne182,6 mg
Truskawki66 mg
Papaja62 mg
Poziomki60 mg
Kiwi59 mg
Cytryna50 mg
Pomarańcza49 mg
Porzeczki czerwone45,8 mg
Grejpfrut40 mg
Maliny31,4 mg
Mandarynki30,8 mg
Mango28 mg
Agrest25,9 mg
Czarne jagody14,7 mg
Wiśnie12 mg
Banan9 mg
Gruszka5,3 mg
Brzoskwinia2,7 mg
Zawartość witaminy C w 100 g wybranych owoców [18].

Jaki owoc ma najwięcej witaminy C?

Spośród powszechnie spożywanych owoców najwięcej witaminy C mają czarne porzeczki! Zawierają one ~182 mg witaminy C w 100 gramach. W żadnym innym owocu nie znajdziesz jej aż tyle. Inne rodzaje porzeczek również są bogate w tę witaminę, lecz w mniejszych ilościach. Wysoką zawartością witaminy C charakteryzują się również truskawki, papaja, poziomki czy kiwi.

Przeczytaj także: Truskawki — jakie mają właściwości i jak wpływają na zdrowie?

Jakie warzywo ma najwięcej witaminy C?

Jednym z najbogatszych w witaminę C warzyw, a przy okazji bardzo praktycznym jest papryka czerwona! W 100 gramach tego warzywa znajdzesz aż 144 mg witaminy C! Już jedna trzecia papryki dodanej do kanapek spełni z nawiązką dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę! Zdecydowanie warto sięgać po paprykę dla swojego zdrowia. Pozostałe papryki, czyli zielona i żółta również są bogate w tę witaminę, lecz dostarczają ją w mniejszych ilościach. 

Pozostałe źródła witaminy C

Produkty mięsne, produkty zbożowe i nabiał nie zawierają praktyczne w ogóle witaminy C. Wyjątkiem jest wątróbka, gdyż w 100 gramach wątróbki cielęcej znajdziesz 35 mg witaminy C, a w innych odmianach np. z kurczaka, wieprzowej czy wołowej jest jej nieznacznie mniej. Witaminę C znajdziesz również w produktach spożywczych wzbogacanych w ten składnik, np. w płatkach śniadaniowych. Przykładem są płatki kukurydziane, które zazwyczaj zawierają ~51 mg witaminy C w 100 gramach. 

Dodatkowo stosunkowo wysokich ilości kwasu askorbinowego dostarczają nam ziemniaki. Mimo, że cechują się one dość niską zawartością witaminy C, to ze względu na ich częstą obecność w diecie Polaków, postrzega się je jako dobre źródło tego składnika [1].

Przeczytaj także: Ziemniaki – czy warto je jeść? Rozprawiamy się z mitami

Skomponowanie jadłospisu realizującego normy na witaminę C wcale nie jest tak trudne, jakby mogło się wydawać. Wystarczy każdego dnia uwzględnić w swojej diecie kilka porcji warzyw i owoców.

Jak uniknąć strat witaminy C?

Witamina C należy do najmniej trwałych witamin. Jest bardzo wrażliwa na niekorzystne czynniki środowiskowe, a do jej rozpadu dochodzi pod wpływem wysokiej temperatury, obecności tlenu, światła, środowiska zasadowego, a także w wyniku działania enzymów obecnych w niektórych warzywach i owocach (m.in. w ogórkach) [2].

Straty witaminy C podczas przechowywania i przetwarzania produktów spożywczych mogą sięgać 75%, a nawet więcej. Gotowanie może spowodować straty nawet 50% witaminy C, duszenie 30%, a przechowywanie surówek po przygotowaniu 20% [2].

Jak ograniczyć straty witaminy C? Najprościej, poprzes spożywanie warzyw i owoców w postaci nieprzetworzonej, czyli surowej. Niemniej, nie zawsze jest to możliwe. Straty witaminy C możesz ograniczyć między innymi poprzez gotowanie tylko do miękkości (jak najkrócej), wrzucanie warzyw do już wrzącej wody i unikanie przechowywania ugotowanych warzyw w wysokiej temperaturze (czyli po ugotowaniu przekładaj je na durszlak lub talerz, a nie zostawiaj w gorącej wodzie czy na patelni z włączonym gazem).

Przepisy bogate w witaminę C

Niedobór witaminy C

Objawy niedoboru witaminy C dawały się we znaki już w czasach starożytnych, gdzie w 1550 r. p.n.e. na egipskich papirusach opisano pierwsze objawy szkorbutu. W późniejszym okresie opisywano występowanie wielu dolegliwości wśród marynarzy, takich jak samoistne krwawienia z dziąseł, wypadanie zębów, osłabione gojenie się ran czy bóle mięśniowe i stawowe. Jak łatwo się domyślić, marynarze odbywający dalekomorskie podróże mieli ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców. Z tego też względu, chorobę powiązaną z głębokim niedoborem witaminy C nazwano szkorbutem – tzw. chorobą żeglarzy [3].

Kto jest zagrożony niedoborem witaminy C?

Zrównoważona dieta, bogata w warzywa i owoce zapewnia wystarczającą ilość witaminy C, aby zaspokoić potrzeby organizmu. Mimo, że niedobór witaminy C jest w przypadku większości osób łatwy do uniknięcia, to problem może być jakość współczesnej diety, która pozostawia wiele do życzenia. Obok diety bogatej w przetworzoną żywność, istnieją również inne czynniki ryzyka niedoboru witaminy C. Kto ma ryzyko hipowitaminozy C?

Wśród zagrożonych niedoborem witaminy C są przede wszystkim osoby [19]:

  • z nadciśnieniem tętniczym,
  • chorujące na cukrzycę typu 1,
  • z niewydolnością nerek, zwłaszcza poddawane hemodializie,
  • palące papierosy (zarówno czynnie, jak i biernie),
  • nadużywające alkohol,
  • cierpiące na zaburzenia odżywiania (np. na anoreksję czy wybiórczość pokarmowa),
  • cierpiące na choroby związane z gorszym wchłanianiem (np. zespół krótkiego jelita, mukowiscydozę czy celiakię),
  • cierpiące na choroby nowotworowe,
  • po operacjach bariatrycznych,
  • stosujące długotrwałe, restrykcyjne i niedoborowe diety, ubogie w warzywa i owoce (dotyczy to także osób starszych oraz osób na dietach niskowęglowodanowych).

W takich przypadkach suplement diety z witaminą C lub zmiana diety może być konieczna. Przed rozpoczęciem suplementacji witaminą C, zawsze warto konsultować się z lekarzem lub dietetykiem, aby uniknąć nadmiernego jej spożycia. Niedobór witaminy C może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych, ponieważ witamina C odgrywa kluczową rolę w wielu procesach metabolicznych organizmu. Jakie to objawy?

Jakie objawy daje niedobór witaminy C?

Objawami hipowitaminozy C może być [1, 2]:

  • ogólne osłabienie organizmu,
  • obniżona odporność i zwiększona podatność na infekcje,
  • zmniejszenie wydolności fizycznej,
  • ból mięśni i stawów,
  • niedokrwistość z niedoboru żelaza,
  • zaburzenia w syntezie kolagenu,
  • pogorszenie się stanu cery i nadmierne rogowacenie naskórka,
  • trudniejsze gojenie się ran,
  • krwawienie z dziąseł,
  • większe ryzyko miażdżycy, nadciśnienia i nowotworów.

Głęboki niedobór witaminy C prowadzi do wystąpienia szkorbutu, ale w krajach rozwiniętych choroba ta praktycznie nie występuje [1].

Niedobory witaminy C obecnie zdarzają się bardzo rzadko, jednak jeśli chcesz się upewnić, czy ten problem Cię nie dotyczy, najbardziej rzetelnym sposobem na sprawdzenie niedoborów witaminy C jest wykonanie badań biochemicznych krwi i moczu.

Nadmiar witaminy C

Nadmiar witaminy C występuje stosunkowo rzadko, ale może prowadzić do niepożądanych skutków zdrowotnych. Organizm broni się przed nadmiarem tej witaminy przez ograniczenie wchłaniania jej w jelitach oraz wydalanie jej nadmiaru z moczem [2]. Kwas askorbinowy nie kumuluje się w organizmie i jest wydalany na bieżąco, dlatego też nadmiar witaminy C nie zdarza się więc często. U kogo może się pojawić?

Kto jest zagrożony nadmiarem witaminy C?

Jeśli chodzi o szkodliwość nadmiernej podaży kwasu askorbinowego z pożywieniem, to praktycznie nie zostało ono dotychcasz zaobserwowane. Problemem może okazać się przewlekła suplementacja wysokimi dawkami tejże witaminy. Przyjmuje się, że bezpieczna dawka witaminy C wynosi 1000 mg = 1 g/dzień. Powyżej tej dawki, możliwe jest wystąpienie skutków ubocznych [1].

Na nadmiar witaminy C powinny uważać osoby cierpiące na niedobór enzymu dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej. To zaburzenie genetyczne występuje u ok. 10% mężczyzn pochodzących z rejonu basenu Morza Śródziemnego, Azji, Afryki oraz Żydów Sefardyjskich. W przypadku takich osób, mega dawki witaminy C mogą spowodować hemolizę, czyli rozpad czerwonych krwinek, a w konsekwencji nawet śmierć [1].

Bardzo wysokie spożycie witaminy C w skrajnych przypadkach może doprowadzić do tzw. przeładowanie żelazem, czyli wystąpienie stanu nadmiaru żelaza w organizmie. Na taką sytuację narażone są szczególnie osoby cierpiące na [1, 4]:

  • hematochromatozę,
  • anemię sierpowatą,
  • niedokrwistość syderoblastyczną,
  • talasemię.

Jakie objawy daje nadmiar witaminy C?

Objawami hiperwitaminozy C może być [1, 2]:

  • zaburzenia żołądkowo-jelitowe, takie jak biegunka, wzdęcia, nudności, zgaga,
  • częstsze oddawanie moczu,
  • zwiększone ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych.

Każdy, kto choć raz w życiu miał do czynienia z kolką nerkową wie, jak okropny jest to ból. Właśnie dlatego przewlekłe stosowanie dużych dawek witaminy C nie jest dobrym pomysłem, gdyż może być ona metabolizowana do kwasu szczawiowego, czyli podstawowego składnika kamieni nerkowych

Witamina C i jej źródła, naturalna pomarańcza oraz suplementy w postaci tabletek.

Podsumowanie

  • Witamina C jest niezbędna do utrzymania dobrego zdrowia. Wbrew pozorom realizacja dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy wcale nie jest trudna.
  • Bogatym źródłem witaminy C są świeże warzywa i owoce.
  • Kwas askorbinowy chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów.
  • Witamina C przyczynia się do produkcji kolagenu, zwiększa przyswajanie żelaza i wspiera układ nerwowy.
  • Niedobór witaminy C może skutkować osłabieniem odporności, krwawieniem z dziąseł, pogorszonym gojeniem się ran, bólami mięśni i stawów.
  • Stosowanie zbyt wysokich dawek witaminy C w postaci suplementów diety lub wlewów dożylnych może być przyczyną dolegliwości żołądkowo-jelitowych i powstawania kamieni nerkowych.

Bibliografia

1. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (red.),   Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020.
2. Gawęcki J. Żywienie człowieka, Podstawy nauki o żywieniu. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN; 2017.
3. Janda K. i wsp., Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, [w:] Pom J Life Sci 2015, 61, 4, 419–425.
4. Włodarek D, Lange E, Kozłowska L. Dietoterapia. Warszawa: PZWL; 2014.
5. Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2013;2013(1):CD000980.
6. Schlueter AK, Johnston CS. Vitamin C: Overview and Update. Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine. 2011;16(1):49-57.
7. Morelli MB, Gambardella J, Castellanos V, Trimarco V, Santulli G. Vitamin C and cardiovascular disease: an update. Antioxidants. 2020;9(12):1227.
8. Ye Z, Song H. Antioxidant vitamins intake and the risk of coronary heart disease: meta-analysis of cohort studies. European Journal of Preventive Cardiology. 2008;15(1):26-34.
9. Pullar JM, Carr AC, Vissers MC. The roles of vitamin C in skin health. Nutrients. 2017;9(8):866.
10. Szawłowski AW, Gromadzka-Ostrowska J, Paluszkiewicz P, Słodkowski M, Sobocki J (red.). Żywienie w chorobach nowotworowych, PZWL, Warszawa 2020.
11. Van Gorkom GN, Lookermans EL, Van Elssen CH, Bos GM. The effect of vitamin C (ascorbic acid) in the treatment of patients with cancer: a systematic review. Nutrients. 2019;11(5):977.
12. Magrì A, Germano G, Lorenzato A, Lamba S, Chilà R, Montone M, et al. High-dose vitamin C enhances cancer immunotherapy. Science Translational Medicine. 2020;12(532):eaay8707.
13. Carr AC, Cook J. Intravenous vitamin C for cancer therapy–identifying the current gaps in our knowledge. Frontiers in physiology. 2018;9:1182.
14. Figueroa-Méndez R, Rivas-Arancibia S. Vitamin C in Health and Disease: Its Role in the Metabolism of Cells and Redox State in the Brain. Front Physiol. 2015;6:397.
15. Etminan M, Gill SS, Samii A. Intake of vitamin E, vitamin C, and carotenoids and the risk of Parkinson’s disease: a meta-analysis. Lancet Neurol. 2005;4(6):362-365.
16. Zandi PP, Anthony JC, Khachaturian AS, et al. Reduced risk of Alzheimer disease in users of antioxidant vitamin supplements: the Cache County Study. Arch Neurol. 2004;61(1):82-88.
17. Malmir H, Shab-Bidar S, Djafarian K. Vitamin C intake in relation to bone mineral density and risk of hip fracture and osteoporosis: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Br J Nutr. 2018;119(8):847-858.
18. Kunachowicz H, Przygoda B, Nadolna I, Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, Warszawa 2020.
19. Maxfield L, Daley SF, Crane JS. Vitamin C Deficiency.

Magdalena Marcola

Magdalena Marcola

Jestem absolwentką Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, gdzie uzyskałam tytuł magistra dietetyki klinicznej i od ponad 5 lat pomagam skutecznie zmieniać nawyki żywieniowe. W prosty i przystępny sposób wyjaśnię Ci skomplikowane zagadnienia związane z żywieniem. Znajdziesz tu praktyczne porady, a także odpowiedzi na nurtujące Cię pytania dotyczące diety i zdrowia. Chcesz poczuć się lepiej, mieć więcej energii i cieszyć się zdrowiem? A może chcesz schudnąć, zbudować mięśnie lub po prostu poprawić swoją sylwetkę? Znajdziesz tu wszystko, czego potrzebujesz, aby osiągnąć swój cel. Mój blog jest dla Ciebie! Sprawdź moje treści i odkryj, jak zdrowe odżywianie może zmienić Twoje życie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *