Magdalena Marcola
dietetyk kliniczny
![Przepis na waniliową owsiankę z wiśniami](https://magdalenamarcola.pl/wp-content/uploads/2022/11/waniliowa-owsianka-z-wisniami.jpeg)
Owsianka o idealnej konsystencji i smaku. Trudno wyobrazić sobie lepsze połączenie niż wiśnie, czekolada i wanilia. Ta owsianka wygrywa smakiem z niejednym deserem, a dzięki wysokiej zawartości białka nasyci na długo.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
ILOŚĆ PORCJI: 1 porcja
WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 551 kcal
SKŁADNIKI
- 4 łyżki płatków owsianych (40 g)
- 2/3 szklanki mleka lub napoju roślinnego (150 g)
- 1,5 garści wiśni mrożonych bez pestek (100 g)
- 1 łyżka nasion chia (10 g)
- 1 łyżka erytrolu (10 g)
- 1 skyr waniliowy (150 g)
- 2 kostki gorzkiej czekolady (12 g)
- 2 łyżeczki migdałów w płatkach (6 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W garnku zagotuj mleko z płatkami owsianymi. Gotuj przez ok. 8 minut aż do wchłonięcia się mleka.
- W międzyczasie w rondelku zagotuj wiśnie z nasionami chia i erytrolem do momentu odparowania nadmiaru płynu.
- Płatki zdejmij z ognia, dodaj skyr waniliowy i dokładnie wymieszaj.
- Gotową owsiankę przełóż do miseczki, dodaj mus wiśniowy, gorzką czekoladę i posyp płatkami migdałów.
- Smacznego!
DODATKOWE INFORMACJE
Wartość odżywcza:
Całość – Energia: 551 kcal, Białko: 32,5 g, Tłuszcze 16,8 g, Węglowodany: 73,9 g