Magdalena Marcola
dietetyk kliniczny
![Spaghetti z tuńczykiem przepis](https://magdalenamarcola.pl/wp-content/uploads/2022/07/spaghetti-z-tunczykiem-scaled.jpg)
Spaghetti z tuńczykiem to prosty i szybki przepis z podstawowych składników dla tych, którzy nie mają czasu na gotowanie. To danie nie tylko wygląda dobrze, ale też smakuje!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2 porcje
WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 511 kcal
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym (120 g)
- 1/2 butelki passaty pomidorowej (250 g)
- 1 cebula (90 g)
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)
- 4 suszone pomidory (32 g)
- 10 czarnych oliwek (30 g)
- 2 łyżeczki natki pietruszki (8 g)
- 6 pomidorków koktajlowych (120 g)
- 2 porcje makaronu spaghetti (140 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Makaron gotujemy al dente.
- Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Po kilku minutach dodajemy passatę, gotujemy chwilę do odparowania wody.
- Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka i pokrojone suszone pomidory, dusimy pod przykryciem ok. 5 min i doprawiamy do smaku.
- Dodajemy ugotowany makaron.
- Podajemy z natką pietruszki, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi.
DODATKOWE INFORMACJE
Wartość odżywcza:
Całość – Energia: 1021 kcal, Węglowodany: 138 g, Białko: 50 g, Tłuszcze: 32 g
Porcja – Energia: 511 kcal, Węglowodany: 69 g, Białko: 25 g, Tłuszcze: 16 g