Magdalena Marcola
dietetyk kliniczny

Strączki to roślinne źródło białka i zamiennik dla mięsa czy nabiału w diecie. Dieta oparta na roślinach to same korzyści dla zdrowia, dlatego warto chociaż raz w tygodniu klasyczny obiad zastąpić strączkami.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2 porcje
WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 594 kcal
SKŁADNIKI
- 1 cebula (100 g)
- 2 łyżki oliwy (20 g)
- 1 duża marchew (90 g)
- 1 szklanka czerwonej soczewicy (100 g)
- 1 szklanka passaty pomidorowej (200 g)
- ½ szklanki wody (100 g)
- 2 szklanki makaronu pełnoziarnistego (140 g)
- ½ pęczka natki pietruszki (20 g)
- Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, chili
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na patelni podgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę.
- Następnie dodaj marchewkę i smaż przez ok. 5 min.
- Dodaj przepłukaną soczewicę, passatę i wodę oraz przyprawy.
- Gotuj pod przykryciem przez ok. 15-20 minut do momentu aż soczewica stanie się miękka. W razie potrzeby dopraw do smaku.
- W międzyczasie ugotuj makaron al dente.
- Do makaronu dodaj soczewicę. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.
DODATKOWE INFORMACJE
Wartość odżywcza:
Całość – Energia: 1187 kcal, Węglowodany: 196,8 g, Białko: 51,3 g, Tłuszcze: 28,1 g
Porcja – Energia: 594 kcal, Węglowodany: 98,4 g, Białko: 25,7 g, Tłuszcze: 14 g