Magdalena Marcola
dietetyk kliniczny

Gęsty pomidorowy krem z czerwonej soczewicy. Ta aromatyczna i sycąca zupa, która zachwyca swoim intensywnym kolorem, zdecydowanie jest moim faworytem wśród zup.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
ILOŚĆ PORCJI: 5 porcji
WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 318 kcal
SKŁADNIKI
- 1 cebula (125 g)
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- 2 marchewki (140 g)
- 2 duże ziemniaki (260 g)
- 2 szklanki suchej czerwonej soczewicy (350 g)
- 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- ok. 1,5 L wody
- Przyprawy: 2 liście laurowe, 1 łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz czarny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Soczewicę płuczemy.
- Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną marchewkę, ziemniaki i przyprawy. Dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 min.
- Następnie dodajemy soczewicę, wodę i pomidory. Zupę gotujemy pod przykryciem przez ok. 25 min do momentu aż warzywa i soczewica zmiękną.
- Wyjmujemy liście laurowe, a następnie całość blendujemy na gładki krem. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
DODATKOWE INFORMACJE
Wartość odżywcza:
Całość — Energia: 1588 kcal, Węglowodany: 286 g, Białko: 102 g, Tłuszcze: 23 g
Porcja — Energia: 318 kcal, Węglowodany: 57,2 g, Białko: 20,4 g, Tłuszcze: 4,6 g