Magdalena Marcola
dietetyk kliniczny

Pieczona ciecierzyca to doskonała przekąska, idealnie zastąpi popcorn czy chipsy podczas wieczornego seansu. Sprawdzi się również jako dodatek do sałatek, zup kremów czy makaronów.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2 porcje
WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 419 kcal
SKŁADNIKI
- 1 słoik ciecierzycy (400 g)
- 2 łyżki oliwy (20 g)
- 1 łyżka sosu sojowego (10 g)
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki chili
- ¼ łyżeczki pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Piekarnik nagrzej do 180°C.
- Ciecierzycę odsącz, opłucz i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
- Osuszoną ciecierzycę połącz z oliwą, sosem sojowym i przyprawami.
- Przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz około 20 minut, mieszając co jakiś czas do momentu, aż będzie chrupiąca.
DODATKOWE INFORMACJE
Wartość odżywcza:
Całość – Energia: 838 kcal, Węglowodany: 110 g, Białko: 36 g, Tłuszcze: 30 g
Porcja – Energia: 419 kcal, Węglowodany: 55 g, Białko: 18 g, Tłuszcze: 15 g