Pieczona ciecierzyca

Pieczona ciecierzyca to doskonała przekąska, idealnie zastąpi popcorn czy chipsy podczas wieczornego seansu. Sprawdzi się również jako dodatek do sałatek, zup kremów czy makaronów.
Przepis na idealną przekąskę, czyli pieczoną ciecierzycę

Pieczona ciecierzyca to doskonała przekąska, idealnie zastąpi popcorn czy chipsy podczas wieczornego seansu. Sprawdzi się również jako dodatek do sałatek, zup kremów czy makaronów.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2 porcje
WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 419 kcal

SKŁADNIKI  

  • 1 słoik ciecierzycy (400 g)
  • 2 łyżki oliwy (20 g)
  • 1 łyżka sosu sojowego (10 g)
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki chili
  • ¼ łyżeczki pieprzu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

  • Piekarnik nagrzej do 180°C.
  • Ciecierzycę odsącz, opłucz i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  • Osuszoną ciecierzycę połącz z oliwą, sosem sojowym i przyprawami.
  • Przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piecz około 20 minut, mieszając co jakiś czas do momentu, aż będzie chrupiąca.

DODATKOWE INFORMACJE

Wartość odżywcza:

Całość – Energia: 838 kcal, Węglowodany: 110 g, Białko: 36 g, Tłuszcze: 30 g
Porcja – Energia: 419 kcal, Węglowodany: 55 g, Białko: 18 g, Tłuszcze: 15 g

Magdalena Marcola

Magdalena Marcola

Jestem absolwentką Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, gdzie uzyskałam tytuł magistra dietetyki klinicznej i od ponad 5 lat pomagam skutecznie zmieniać nawyki żywieniowe. W prosty i przystępny sposób wyjaśnię Ci skomplikowane zagadnienia związane z żywieniem. Znajdziesz tu praktyczne porady, a także odpowiedzi na nurtujące Cię pytania dotyczące diety i zdrowia. Chcesz poczuć się lepiej, mieć więcej energii i cieszyć się zdrowiem? A może chcesz schudnąć, zbudować mięśnie lub po prostu poprawić swoją sylwetkę? Znajdziesz tu wszystko, czego potrzebujesz, aby osiągnąć swój cel. Mój blog jest dla Ciebie! Sprawdź moje treści i odkryj, jak zdrowe odżywianie może zmienić Twoje życie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *