Magdalena Marcola
dietetyk kliniczny

Co roku z niecierpliwością wyczekuję sezonu na bób i zawsze staram się go w pełni wykorzystać. Bób jest doskonały od razu po ugotowaniu, ale jako dodatek do dań sprawdza się równie dobrze.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2 duże porcje
WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 645 kcal
SKŁADNIKI
- 1 szklanka bobu (200 g)
- 2 szalotki (50 g)
- 3 ząbki czosnku (15 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (20 g)
- ½ opakowania ricotty (150 g)
- ½ opakowania szpinaku (200 g)
- 4 suszone pomidory (28 g)
- 2 szklanki makaronu (180 g)
- kilka listków świeżej bazylii
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Bób myjemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut do miękkości. Po ugotowaniu schładzamy w zimnej wodzie i obieramy.
- Makaron gotujemy al dente.
- Szalotkę obieramy i kroimy w talarki, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, następnie podsmażamy na oliwie. Po minucie dodajemy szpinak, gdy zmniejszy swoją objętość, dodajemy posiekane suszone pomidory, pestki dyni i bób.
- Podduszamy jeszcze chwilę, dodajemy ugotowany makaron i ricottę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podajemy ze świeżą bazylią.
DODATKOWE INFORMACJE
Wartość odżywcza:
Całość — Energia: 1289 kcal, Węglowodany: 188 g, Białko: 58 g, Tłuszcze: 41 g
Porcja – Energia: 645 kcal, Węglowodany: 94 g, Białko: 29 g, Tłuszcze: 20,5 g