Magdalena Marcola
dietetyk kliniczny
![Zapiekanki z pieczarkami - przepis](https://magdalenamarcola.pl/wp-content/uploads/2023/02/zapiekanki-z-pieczarkami.jpeg)
Lubisz zapiekanki? Domowe zapiekanki z pieczarkami to jeden najlepszych pomysłów na pyszną i szybką kolację. Wystarczy Ci bagietka, pieczarki i ser, aby przygotować ten zbilansowany i smaczny posiłek. Sprawdź mój sprawdzony i super prosty przepis.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2 porcje
WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 334 kcal
SKŁADNIKI
- 1 półbagietka wieloziarnista (120 g)
- 1 średnia cebula (70 g)
- ½ opakowania pieczarek (250 g)
- 1 łyżeczka oliwy (5 g)
- 1 opakowanie mozzarelli light (125 g)
- Przyprawy: pieprz, sól, ulubione zioła
- Do podania: 1 łyżka keczupu i 1 łyżka szczypiorku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę.
- Gdy cebula się zeszkli, dodaj starte pieczarki i duś je do odparowania nadmiaru wody.
- Pod koniec dodaj sól, pieprz i ulubione zioła.
- Podsmażone pieczarki nałóż na przekrojoną na pół bagietkę (możesz lekko ugnieść środek bagietki, żeby zmieściła więcej farszu).
- Na wierzchu ułóż mozzarellę (startą lub w plastrach).
- Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok. 5 minut, do momentu aż ser się rozpuści.
- Wierzch zapiekanek polej keczupem i posyp szczypiorkiem.
DODATKOWE INFORMACJE
Wartość odżywcza:
Całość – Energia: 667 kcal, Białko: 58,4 g, Tłuszcze: 20,6 g, Węglowodany: 80,5 g
Porcja – Energia: 333,5 kcal, Białko: 29,2 g, Tłuszcze: 10,3 g, Węglowodany: 40,3 g