Ryż z jabłkami i cynamonem

Uwielbiasz aromat jabłek i cynamonu? Dodaj je do kremowego ryżu z nutą wanilii. Jestem przekonana, że dla wielu z nas, to połączenie jest smakiem dzieciństwa, do którego zawsze miło wrócić. Ryż z jabłkami i cynamonem to przepis na słodkie śniadanie, kolację lub deser.
Przepis na ryż z jabłkami

Uwielbiasz aromat jabłek i cynamonu? Dodaj je do kremowego ryżu z nutą wanilii. Jestem przekonana, że dla wielu z nas, to połączenie jest smakiem dzieciństwa, do którego zawsze miło wrócić. Ryż z jabłkami i cynamonem to przepis na słodkie śniadanie, kolację lub deser.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut
LICZBA PORCJI: 1 porcja
WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 597 kcal

SKŁADNIKI  

  • 1 porcja ryżu (50 g)
  • 1 szklanka napoju owsianego (lub innego) (250 g)
  • 1 łyżeczka erytrolu (5 g)
  • 1 szczypta soli
  • 1 opakowanie skyra waniliowego (150 g)
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 1 średnie jabłko (150 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (5 g)
  • 1 łyżka orzechów włoskich (15 g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

  • Do garnuszka wsyp ryż, dodaj mleko, szczyptę soli i erytrol. Gotuj na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając przez ok. 15-20 minut (do miękkości ryżu).
  • Gdy ryż się ugotuje zdejmij go z ognia, dodaj aromat i skyr. Dokładnie wymieszaj.
  • W międzyczasie obierz jabłko i pokrój je w kostkę. Przełóż je na patelnię, dodaj cynamon i odrobinę wody. Podsmaż do miękkości jabłek.
  • Ryż przełóż do miseczki, na wierzchu ułóż jabłka i posyp posiekanymi orzechami.

DODATKOWE INFORMACJE

Wartość odżywcza:

Całość – Energia: 597 kcal, Białko: 27 g, Węglowodandy: 102,7 g,  Tłuszcze: 12,7 g

Magdalena Marcola

Magdalena Marcola

Jeśli szukasz wiarygodnych informacji dotyczących zdrowego odżywiania oraz inspiracji do codziennego gotowania, to mój blog jest właśnie dla Ciebie! Jestem absolwentką Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, gdzie uzyskałam tytuł magistra dietetyki klinicznej. Mój blog powstał z myślą o osobach, które szukają rzetelnej dietetycznej wiedzy oraz inspiracji do zdrowego gotowania na co dzień.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *