Magdalena Marcola
dietetyk kliniczny

Uwielbiasz aromat jabłek i cynamonu? Dodaj je do kremowego ryżu z nutą wanilii. Jestem przekonana, że dla wielu z nas, to połączenie jest smakiem dzieciństwa, do którego zawsze miło wrócić. Ryż z jabłkami i cynamonem to przepis na słodkie śniadanie, kolację lub deser.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut
LICZBA PORCJI: 1 porcja
WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 597 kcal
SKŁADNIKI
- 1 porcja ryżu (50 g)
- 1 szklanka napoju owsianego (lub innego) (250 g)
- 1 łyżeczka erytrolu (5 g)
- 1 szczypta soli
- 1 opakowanie skyra waniliowego (150 g)
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 1 średnie jabłko (150 g)
- 1 łyżeczka cynamonu (5 g)
- 1 łyżka orzechów włoskich (15 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do garnuszka wsyp ryż, dodaj mleko, szczyptę soli i erytrol. Gotuj na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając przez ok. 15-20 minut (do miękkości ryżu).
- Gdy ryż się ugotuje zdejmij go z ognia, dodaj aromat i skyr. Dokładnie wymieszaj.
- W międzyczasie obierz jabłko i pokrój je w kostkę. Przełóż je na patelnię, dodaj cynamon i odrobinę wody. Podsmaż do miękkości jabłek.
- Ryż przełóż do miseczki, na wierzchu ułóż jabłka i posyp posiekanymi orzechami.
DODATKOWE INFORMACJE
Wartość odżywcza:
Całość – Energia: 597 kcal, Białko: 27 g, Węglowodandy: 102,7 g, Tłuszcze: 12,7 g