Magdalena Marcola
dietetyk kliniczny
![Jagodowo-truskawkowe smoothie bowl przepis](https://magdalenamarcola.pl/wp-content/uploads/2022/12/jagodowo-truskawkowe-smoothie-bowl.jpg)
Zdrowa i pyszna owocowa kompozycja, która najlepiej smakuje jako śniadanie lub deser zwłaszcza w upalne dni.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2 porcje
WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 504 kcal
SKŁADNIKI
- 1 banan (160 g)
- 2 garści jagód (100 g)
- 2 szklanki truskawek (300 g)
- 2 opakowania jogurtu naturalnego skyr (300 g)
- 1 niepełna szklanka mleka (200 ml)
- 5 łyżek płatków owsianych (50 g)
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (10 g)
- 2 łyżki nasion chia (20 g)
- 1 łyżka migdałów (20 g)
- 1 łyżka płatków kokosowych (10 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Banana (najlepiej wcześniej zamrożonego), jagody, truskawki, płatki owsiane i zmielone siemię lniane blendujemy na gładką konsystencję z dodatkiem jogurtu i mleka (część owoców zostawiamy do dekoracji).
- Otrzymane smoothie przelewamy do miski, dekorujemy pozostałymi owocami, posiekanymi migdałami, nasionami chia i płatkami kokosa.
DODATKOWE INFORMACJE
Wartość odżywcza:
Całość — Energia: 1008 kcal, Węglowodany: 129 g, Białko: 62 g, Tłuszcze: 36 g
Porcja — Energia: 504 kcal, Węglowodany: 64,5 g, Białko: 31 g, Tłuszcze: 18 g