Magdalena Marcola
dietetyk kliniczny

Chcesz przygotować coś smacznego i zdrowego? Może masz w kuchni przejrzałe banany i nie wiesz, jak je wykorzystać? Wypróbuj ten prosty przepis na chlebek bananowy! To doskonała propozycja na szybki, ale zdrowy posiłek lub deser. Z jego pomocą przygotujesz jedną z najlepszych wersji tego tradycyjnego oraz pysznego wypieku! Sprawdź jak przygotować pyszny chlebek bananowy!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godzina
ILOŚĆ PORCJI: 15 porcji
WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 148 kcal
SKŁADNIKI
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (20 g) + 6 łyżek wody (90 ml)
- 4 dobrze dojrzałe banany (400 g)
- 3 łyżki oliwy (30 g)
- 10 daktyli (34 g)
- 2 garści orzechów, u mnie nerkowce, włoskie i migdały (60 g)
- 1 szklanka płatków owsianych (150 g)
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (150 g)
- 1 szklanka mleka (150 ml)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (6 g)
- 1 łyżka cynamonu (5 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Zmielone siemię zalej ciepłą wodą i odstaw na ok. 15 min. Piekarnik nagrzej do 180°C.
- Dokładnie rozgnieć widelcem 3 banany, jeden zostaw do dekoracji.
- Dodaj siemię, oliwę, posiekane drobno daktyle i orzechy, cynamon i mleko. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i płatki owsiane. Ponownie dokładnie wymieszaj.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej całe ciasto a wierzch udekoruj pozostałym bananem.
- Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika na około 45 min. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
DODATKOWE INFORMACJE
Wartość odżywcza:
Całość – Energia: 2213 kcal, Węglowodany: 33 g, Białko: 63 g, Tłuszcze: 88 g
Porcja – Energia: 148 kcal, Węglowodany: 22,3 g, Białko: 4,2 g, Tłuszcze: 5,9 g