Magdalena Marcola
dietetyk kliniczny
![Przepis na kanapki z awokado, jajkiem i kiełkami](https://magdalenamarcola.pl/wp-content/uploads/2022/12/kanapki-z-awokado-jajkiem-i-kielkami.jpeg)
Czy wiesz, że awokado rośnie na drzewach sięgających 20m wysokości? Awokado to bez wątpienia wyjątkowy owoc. Dlaczego warto po nie sięgać? Ponieważ jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Jest także źródłem wielu witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy i innych korzystnych dla zdrowia związków. Awokado świetnie sprawdza się jako jeden ze składników kanapek czy sałatek.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
ILOŚĆ PORCJI: 1 porcja
WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 455 kcal
SKŁADNIKI
- 2 kromki chleba żytniego (60 g)
- 2 jaja (112 g)
- ½ awokado (70 g)
- 1 szalotka (20 g)
- 2 łyżeczki soku z cytryny (6 g)
- 2 łyżki kiełków (16 g)
- 1 mały pomidor (100 g)
- Przyprawy: sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Jajka gotuj we wrzącej wodzie z solą przez ok. 6 min. Po tym czasie zahartuj je zimną wodą i obierz.
- Pieczywo opiecz w opiekaczu, na patelni grillowej lub w piekarniku.
- Na opieczone pieczywo nałóż plastry awokado, skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem.
- Na awokado ułóż posiekaną szalotkę (lub cebulę).
- Na wierzchu ułóż plastry jajka. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Udekoruj kiełkami.
- Podawaj z ulubionymi warzywami np. pomidorem.
DODATKOWE INFORMACJE
Wartość odżywcza:
Energia: 455 kcal, Węglowodany: 45,7 g, Białko: 21,1 g, Tłuszcze: 23,3 g