Magdalena Marcola
dietetyk kliniczny
![Przepis na wytrawny omlet ze szpinakiem i pomidorkami](https://magdalenamarcola.pl/wp-content/uploads/2022/11/wytrawny-omlet-ze-szpinakiem-i-pomidorkami-1.jpeg)
Omlet ze szpinakiem to świetny pomysł na proste i pyszne śniadanie. Z dodatkiem pomidorków i mozzarelli smakuje wyśmienicie. Przyprawą, która mogłaby dodać wyjątkowego aromatu omletowi, są suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Jeśli masz tę przyprawę w swojej kuchni, śmiało dodaj ją do masy jajecznej! Omlet najlepiej smakuje z chrupiącą grzanką.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 minut
ILOŚĆ PORCJI: 1 porcja
WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 349 kcal
SKŁADNIKI
- 2 jaja (112 g)
- 3 łyżki mleka (30 ml)
- 1 ząbek czosnku (5 g)
- 3 garści szpinaku (75 g)
- 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
- 4 plastry mozzarelli light (60 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Jajka energicznie roztrzep widelcem z dodatkiem mleka, soli, pieprzu i słodkiej papryki.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, a po chwili szpinak.
- Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość, wlej masę jajeczną, na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki pomidorki i mozzarellę.
- Smaż na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 8 min, do momentu aż masa jajeczna będzie ścięta a spód lekko podpieczony.
- Smacznego!
DODATKOWE INFORMACJE
Wartość odżywcza:
Energia: 349 kcal, Białko: 37,4 g, Tłuszcze 17,3 g, Węglowodany: 12,2 g