Magdalena Marcola
dietetyk kliniczny
![Wytrawne gofry z pesto i jajkiem przepis](https://magdalenamarcola.pl/wp-content/uploads/2022/07/wytrawne-gofry-z-pesto-i-jajkiem-scaled.jpg)
Gofry ziemniaczane to zdrowsza wersja tradycyjnych placków ziemniaczanych. Są równie pyszne i szybkie w przygotowaniu. Ta wersja gofrów najlepiej smakuje z zielonym pesto, rukolą, rzodkiewką, szczypiorkiem i jajkiem sadzonym.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4 porcje
WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 203 kcal
SKŁADNIKI
- 4 średnie ziemniaki (450 g)
- 1 średnia marchew (60 g)
- 1 duża cebula (90 g)
- 2 jaja (100 g)
- 2½ łyżki skrobi ziemniaczanej (60 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (20 g)
- szczypta soli i pieprzu
- Dodatki: zielone pesto, rukola, rzodkiewka, szczypiorek, jajko sadzone
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ziemniaki i marchewkę obieramy, ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody.
- Dodajemy jajka, posiekaną drobno cebulkę, skrobię ziemniaczaną, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
- Pieczemy w dobrze nagrzanej gofrownicy, aż będą chrupiące.
- Najlepiej smakują z zielonym pesto, rukolą, rzodkiewką, szczypiorkiem i jajkiem sadzonym.
DODATKOWE INFORMACJE
Wartość odżywcza:
Całość – Energia: 813 kcal, Węglowodany: 125 g, Białko: 20 g, Tłuszcze: 29 g
1 gofr: Energia: 203 kcal, Węglowodany: 31,3 g, Białko: 5 g, Tłuszcze: 7,3 g