Magdalena Marcola
dietetyk kliniczny
![Przepis na wegańskie curry z ciecierzycą i szpinakiem](https://magdalenamarcola.pl/wp-content/uploads/2022/12/weganskie-curry-z-ciecierzyca-i-szpinakiem-scaled.jpeg)
Wegańskie curry to szybka w przygotowaniu, rozgrzewająca potrawa, która zachwyca swoim aromatem. Najlepiej smakuje z ryżem i świeżą pietruszką lub kolendrą.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4 porcje
WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 305 kcal
SKŁADNIKI
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (400 g)
- 1 cebula (120 g)
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- 1 łyżka oliwy (10 g)
- ½ szklanki mleczka kokosowego (130 ml)
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 2 garści szpinaku (50 g)
- Przyprawy: curry, kurkuma, imbir, chili, kmin, kolendra, cynamon, sos sojowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę, podsmaż na rozgrzanej oliwie.
- Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaj przyprawy, a następnie mleczko kokosowe i pomidory. Gotuj przez ok. 5 min, aby sos zgęstniał.
- Po tym czasie dodaj ugotowaną wcześniej ciecierzycę i szpinak.
- Po ok. 3 min wyłącz ogień i dopraw do smaku.
- Podawaj z ryżem i natką pietruszki lub kolendrą.
DODATKOWE INFORMACJE
Wartość odżywcza:
Całość – Energia: 1219 kcal, Węglowodany: 157 g, Białko: 48 g, Tłuszcze: 53 g
Porcja – Energia: 305 kcal, Węglowodany: 39,3 g, Białko: 12 g, Tłuszcze: 13,3 g