Grzanki z serem pleśniowym i figami

Sezon na figi w pełni! Figi idealnie pasują zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Chrupiące grzanki z serem pleśniowym, figami, miodem i orzechami włoskimi - pycha!
Przepis na grzanki z serem pleśniowym i figami

Sezon na figi w pełni! Figi idealnie pasują zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Chrupiące grzanki z serem pleśniowym, figami, miodem i orzechami włoskimi — pycha!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 minut
ILOŚĆ PORCJI: 1 porcja
WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 276 kcal

SKŁADNIKI  

  • 1 kromka pieczywa (30 g)
  • 4 cienkie plasterki sera pleśniowego (40 g)
  • 1 figa (70 g)
  • ½ łyżeczki miodu (6 g)
  • 2 orzechy włoskie (8 g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

  • Na pieczywie ułóż pokrojony w plastry ser pleśniowy i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 10-15 min.
  • Na grzance ułóż pokrojoną w plasterki figę.
  • Polej miodem i posyp posiekanymi orzechami.

DODATKOWE INFORMACJE

Wartość odżywcza:

Porcja – Energia:  276 kcal, Węglowodany: 34 g, Białko: 12 g, Tłuszcze: 12 g

Magdalena Marcola

Magdalena Marcola

Jestem absolwentką Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, gdzie uzyskałam tytuł magistra dietetyki klinicznej i od ponad 5 lat pomagam skutecznie zmieniać nawyki żywieniowe. W prosty i przystępny sposób wyjaśnię Ci skomplikowane zagadnienia związane z żywieniem. Znajdziesz tu praktyczne porady, a także odpowiedzi na nurtujące Cię pytania dotyczące diety i zdrowia. Chcesz poczuć się lepiej, mieć więcej energii i cieszyć się zdrowiem? A może chcesz schudnąć, zbudować mięśnie lub po prostu poprawić swoją sylwetkę? Znajdziesz tu wszystko, czego potrzebujesz, aby osiągnąć swój cel. Mój blog jest dla Ciebie! Sprawdź moje treści i odkryj, jak zdrowe odżywianie może zmienić Twoje życie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *