Magdalena Marcola
dietetyk kliniczny

Doskonałe śniadanie lub kolacja – jaja w pomidorach z dużą ilością warzyw. Dziś z dodatkiem cukinii, fasolki szparagowej i natki pietruszki.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2 duże porcje
WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 307 kcal
SKŁADNIKI
- 1 cebula (90 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)
- 1 cukinia (200 g)
- 1 szklanka fasolki szparagowej (150 g)
- 1 puszka pomidorów lub 2 świeże pomidory (400 g)
- 4 jaja (200 g)
- 1 pęczek natki pietruszki (15 g)
- 1 łyżka czarnuszki (10 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie al dente.
- Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie.
- Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Po ok. 3 minutach dodajemy fasolkę szparagową, pomidory (świeże należałoby najpierw sparzyć i pokroić w kostkę) i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 min.
- Kiedy większość płynu odparuje, warzywa doprawiamy do smaku (sól, pieprz, kumin, chili, słodka papryka).
- W przygotowanym sosie robimy 4 zagłębienia, w które wbijamy jajka. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy ok. 6-8 minut do ścięcia białek jaj.
- Gotową szakszukę posypujemy czarnuszką, natką pietruszki i zjadamy z pieczywem.
DODATKOWE INFORMACJE
Wartość odżywcza:
Całość — Energia: 614 kcal, Węglowodany: 54 g, Białko: 38 g, Tłuszcze: 35 g
1 porcja — Energia: 307 kcal, Węglowodany: 27 g, Białko: 19 g, Tłuszcze: 17,5 g