Magdalena Marcola
dietetyk kliniczny
![Czekoladowy budyń jaglany przepis](https://magdalenamarcola.pl/wp-content/uploads/2022/07/czekoladowy-budyn-jaglany-scaled.jpg)
Ten pyszny budyń przygotowuje się w zaledwie kilkanaście minut z wykorzystaniem jednego garnka. Gęsty, słodki, czekoladowy i bardzo sycący. Świetnie sprawdzi się zarówno jako deser, jak i śniadanie.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2 porcje
WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 345 kcal
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej (100 g)
- 2 szklanki mleka (440 g)
- 10 daktyli (25 g)
- 1 kostka gorzkiej czekolady (5 g)
- 1 łyżka kakao (10 g)
- 1 szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy we wrzątku, następnie wsypujemy ją do garnka.
- Kaszę zalewamy mlekiem, dodajemy daktyle i szczyptę soli. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie całe mleko.
- Do gorącej kaszy dodajemy czekoladę i kakao.
- Zdejmujemy z ognia, jeśli chcemy uzyskać bardziej kremową konsystencję to miksujemy kaszę za pomocą blendera (jeśli budyń jest zbyt gęsty, można dodać odrobinę mleka lub wody).
- Gorący budyń podajemy z ulubionymi owocami i orzechami.
DODATKOWE INFORMACJE
Wartość odżywcza:
Całość – Energia: 689 kcal, Węglowodany: 117 g, Białko: 27 g, Tłuszcze: 15 g
Porcja – Energia: 345 kcal, Węglowodany: 58,5 g, Białko: 13,5 g, Tłuszcze: 7,5 g