Magdalena Marcola
dietetyk kliniczny

Crumble, czyli sezonowe owoce zapiekane pod kruszonką. Crumble świetnie smakuje zarówno w wersji z brzoskwiniami, śliwkami, jak i jabłkami.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2 duże porcje
WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 379 kcal
SKŁADNIKI
- 4 brzoskwinie (600 g)
- 6 łyżek mąki owsianej lub płatków owsianych (60 g)
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (10 g)
- 1 łyżka płynnego miodu lub syropu klonowego (25 g)
- 1 łyżka masła orzechowego (20 g)
- 1 łyżeczka oliwy (5 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Piekarnik nagrzej do 180°C.
- Brzoskwinie umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Pokrojone brzoskwinie przełóż do delikatnie nasmarowanych tłuszczem kokilek lub naczynia żaroodpornego.
- Mąkę owsianą lub płatki owsiane połącz z siemieniem, miodem, oliwą i masłem orzechowym.
- Powstałą kruszonką posyp brzoskwinie.
- Piecz ok. 20 minut.
- Podawaj na ciepło z jogurtem naturalnym.
DODATKOWE INFORMACJE
Wartość odżywcza:
Całość – Energia: 758 kcal, Węglowodany: 132 g, Białko: 19 g, Tłuszcze: 24 g
Porcja – Energia: 379 kcal, Węglowodany: 66 g, Białko: 9,5 g, Tłuszcze: 12 g