Crumble z brzoskwiniami

Crumble, czyli sezonowe owoce zapiekane pod kruszonką. Crumble świetnie smakuje zarówno w wersji z brzoskwiniami, śliwkami, jak i jabłkami.
Przepis na crumble z brzoskwiniami

Crumble, czyli sezonowe owoce zapiekane pod kruszonką. Crumble świetnie smakuje zarówno w wersji z brzoskwiniami, śliwkami, jak i jabłkami.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2 duże porcje
WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 379 kcal

SKŁADNIKI  

  • 4 brzoskwinie (600 g)
  • 6 łyżek mąki owsianej lub płatków owsianych (60 g)
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (10 g)
  • 1 łyżka płynnego miodu lub syropu klonowego (25 g)
  • 1 łyżka masła orzechowego (20 g)
  • 1 łyżeczka oliwy (5 g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

  • Piekarnik nagrzej do 180°C.
  • Brzoskwinie umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Pokrojone brzoskwinie przełóż do delikatnie nasmarowanych tłuszczem kokilek lub naczynia żaroodpornego.
  • Mąkę owsianą lub płatki owsiane połącz z siemieniem, miodem, oliwą i masłem orzechowym.
  • Powstałą kruszonką posyp brzoskwinie.
  • Piecz ok. 20 minut.
  • Podawaj na ciepło z jogurtem naturalnym.

DODATKOWE INFORMACJE

Wartość odżywcza:

Całość – Energia: 758 kcal, Węglowodany: 132 g, Białko: 19 g, Tłuszcze: 24 g
Porcja – Energia: 379 kcal, Węglowodany: 66 g, Białko: 9,5 g, Tłuszcze: 12 g

Magdalena Marcola

Magdalena Marcola

Jestem absolwentką Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, gdzie uzyskałam tytuł magistra dietetyki klinicznej i od ponad 5 lat pomagam skutecznie zmieniać nawyki żywieniowe. W prosty i przystępny sposób wyjaśnię Ci skomplikowane zagadnienia związane z żywieniem. Znajdziesz tu praktyczne porady, a także odpowiedzi na nurtujące Cię pytania dotyczące diety i zdrowia. Chcesz poczuć się lepiej, mieć więcej energii i cieszyć się zdrowiem? A może chcesz schudnąć, zbudować mięśnie lub po prostu poprawić swoją sylwetkę? Znajdziesz tu wszystko, czego potrzebujesz, aby osiągnąć swój cel. Mój blog jest dla Ciebie! Sprawdź moje treści i odkryj, jak zdrowe odżywianie może zmienić Twoje życie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *